PENSIONARII își primesc pensiile majorate, pe 2 SEPTEMBRIE, prin poștă, iar Pe CARD, din 12 septembrie/Sunt vizați și cei care au avut GRUPE de muncă

Publicat: 14/08/2024, 13:29

622 de lei este suma medie nominală pe care o va primi fiecare beneficiar român după recalcularea pensiei, a anunțat miercuri ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, în cadrul briefingului de presă de după ședința de Guvern. Legea 360/2023 recunoaște toate veniturile pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale, a mai spus aceasta. 

3 806 270 de pensii vor crește cu 26,65% după recalculare, a anunțat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. 803 433 de pensii vor rămâne la aceeași valoare, ceea ce înseamnă un procent de 17,44% din total. În urma recalculării, 719 257 de pensii, deși sunt mai mari decât ar trebui, își vor păstra cuantumul, dă asigurări ministrul Bucura Oprescu.

Astăzi, am aprobat, în Guvern, memorandumul pentru majorarea limitelor de credite de angajament pentru bugetul asigurărilor sociale de stat, pentru luna august 2024. Este doar o operațiune contabilă care ne permite majorarea limitelor de credite cu suma de 600 de milioane de lei pentru plata primei tranșe de pensii aferente lunii septembrie, recalculate în conformitate cu prevederile Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii. Pe 26 august încep să fie virate primele tranșe, prima tranșă către Poșta Română, iar de pe 2 septembrie va începe livrarea banilor de către factorii poștali către pensionari. Pe data de 12 septembrie, vor fi virați banii pentru cei care își primesc banii pe card, a declarat ministrul Muncii în cadrul briefingului de presă.

Simona Bucura Oprescu a mai spus că noua formulă de calcul a pensiilor permite eliminarea inechităților din sistem. Au fost luate în considerare chiar și veniturile nepermanente.

Asigură pensii egale pentru muncă și contribuții egale după o viață de muncă, eliminând diferențele între pensionari cu același stagiu de cotizare. În același timp, introduce un mecanism care garantează creșterea anuală a pensiilor  fără a destabiliza bugetul. Reforma pensiilor elimină inechitățile, asigură creșterea sustenabilă a pensiilor. Și, foarte important, a fost eliminat pragul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, prevenind înghețarea pensiilor până în 2070. Care sunt beneficiile pentru pensionari în 2024? Am avut, pentru toți pensionarii, prima majorare de la 1 ianuarie  2024, datorită creșterii punctului de pensie cu 13,8% de la 1.785 lei la 2.032 lei. Avem a 2-a majorare din septembrie 2024, când pensiile recalculate ajung la pensionari. Recalcularea elimină inechitățile, a adăugat Bucura Oprescu.

În ceea ce privește pensionarii cu grupe de muncă, noua lege a pensiilor menține drepturile câștigate, în baza cadrului legal anterior.

Noua lege a pensiilor menține toate drepturile câștigate în baza cadrului legal anterior, de către cei încadrați în grupe de muncă și care s-au pensionat înainte de 1 septembrie 2024. Impactul bugetar suplimentar este de 9,45 miliarde lei. Impactul lunar suplimentar este de 2,36 miliarde lei. Ce urmează? Începând cu data de 16 august, Compania Națională Poșta Română va distribui deciziile de recalculare. Începând din septembrie vor fi puse în plată pensiile. Factorii poștali vor duce, începând cu 2 septembrie, atât noile taloane de pensie, dar și pentru cei care își primesc drepturile prin Poșta Română, pensiile recalculate. De asemenea, de la 1 septembrie până la 1 martie vom avea procesul de valorificare a drepturilor din venituri nepermanente, anterioare anului 2001, pe baza adeverințelor de la angajatori, a mai spus ministrul Muncii.

CITEȘTE ȘI:

Ministrul MUNCII, Simona Bucura OPRESCU, despre recalcularea a aproape 4 milioane de PENSII: Cei mai mulți vor câștiga, nimeni nu PIERDE

Ministrul Muncii despre vârsta de pensionare la femei: „Am o veste foarte bună pentru doamne”

Luiza Dobrescu
A absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste 15 ani în mai multe redacții de presă scrisă și TV, din România.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?